Verona

VERONA

(10 Eylül 2022)

Verona, nehirleriyle, köprüleriyle, tepeleriyle, arnavut kaldırımı yollarıyla, meydanları ve tarihi binalarıyla şirin bir şehir.

Bir de Romeo ve Jülyet’ten kalan bir romantizm var.

Tüm bir şehir olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Şehrin giriş kapısından geçtikten sonra şehrin en büyük meydanı olan Piazza Bra’ya ulaşılıyor.

Piazza Bra (Ana Meydan)

Şehrin en büyük, en kalabalık, en ünlü meydanı. Belediye Binası ve Arena’nın da bulunduğu meydan.

Arena (Arena di Verona)

M. S. 60 yılında inşa edilen, tarihte gladyatör dövüşlerinin ve idamların yaşandığı Arena, Verona’nın simgelerinden biri.

Roma’daki kadar görkemli ve büyük olmasa da en iyi korunmuş arenalardan biridir. 22 bin kişilik Arena her yaz dünyanın en tanınan opera festivallerinden birine ev sahipliği yapıyor.

Gladyatör demişken..

Bunlar modern çağın gladyatörleri 🙂

Piazza del Erbe (Erbe Meydanı)

Şehrin en eski meydanıdır ve Roma Forumu alanının üzerinde bulunur. Roma çağında siyasi ve ekonomik hayatın merkeziydi. Roma Mahkemesi’nin ilk temelleri bu meydanda atıldı ve bazı binalar duruşma salonu olarak kullanıldı. Zamanla, Roma binaları yerini Orta çağ yapılarına bıraktı.

Burası Verona’nın tarihini simgeleyen yapılar ve anıtlarla çevrili.

Dükkanlar, kafeler ve turistik eşya satan tezgahların bulunduğu bir meydan. Marilena Ferrari Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre burası, 2012 yılında dünyanın en sevilen İtalyan pazarı olarak kabul edildi. 

Palazzo Maffei (Maffei Sarayı)

Meydanın kısa tarafı olan batı cephesinde bulunur.

17. yüzyılda şehrin ileri gelenlerinden olan Maffei ailesi tarafından yaptırılmış bir saraydır. Teras duvarlarında Roma tanrı ve tanrıçalarının heykelleri bulunur. Herkül, Jüpiter, Venüs, Merkür, Apollo, Minerva (Athena).

Hemen yanında Gardello Kulesi bulunur.

Madonna Verona Çeşmesi

Meydandaki en eski anıttır. Heykel Roma döneminden (380) kalmadır. Sonrasında, 1368’de yapılan çeşmeye eklenmiştir.

Mazzanti Evleri

Verona, yüzlerce freskli eve ev sahipliği yapan ve bu nedenle boyalı şehir (urbi pista) olarak da adlandırılmış bir şehirdir.

Mazzanti evleri, meydanın kuzeydoğusunda bulunan, ünlü Rönesans mimarı ve ressam Giulio Romano’nun öğrencisi Alberto Cavalli tarafından 16. yüzyılda duvarları boyanmış, meydandaki en estetik binalardır. Fresklerde mitolojik öğeler ve alegorik sahneler bulunur.

Lamberti Kulesi

Erbe ve Signori meydanları arasında bir Orta çağ kulesi. 84 metre yüksekliğindeki kule Lamberti Ailesi tarafından 1172 yılında yaptırılmış.

Signori Meydanı

Verona’nın diğer ünlü meydanı. Yine tarihi yapılarla çevrili meydanda birçok restoran ve kafe de bulunuyor.

Erbe Meydanı’nın hemen yanında bulunuyor. Meydanın ortasında yer alan Dante Heykeli’nden dolayı Dante Meydanı olarak da anılır.

Meydanın etrafındaki yapıların hemen hepsi, şehir Scala ailesinin yönetimindeyken yapılmış,  idari ve siyasi amaçlarla kullanılmıştır. Dönemin Belediye Sarayı, Belediye Meclis Binası ve Hükümet Sarayı bu meydanda yer alır. Dante Heykeli 1865’te inşe edilmiş.

Palazzo della Ragione

Erbe ve Signori meydanları arasında bulunuyor ve her iki meydana cephesi olan tarihi bir saray.

Domus Nova

Palazzo della Ragione’in hemen yanında, ondan bir tak ile ayrılmış bulunan tarihi bir bina.

Juliet’in evi (Casa di Giulietta)

Verona’nın simgesi haline gelen Juliet’in evini ziyaret etmeden dönmek olmazdı.

William Shakespeare’in 1597’de yayınlanan Romeo ve Juliet’işimdiye kadar yazılmış ilk romantik trajedi olarak kabul edilir .

Capuleti ve Montecchi Ailelerinin çocuklarının yasak aşk öyküsünü anlatır.

Juliet’in evi daha doğrusu balkonu iki sevgilinin birbirlerine aşklarını ilan ettikleri yerdir. Verona’da Jüliet’in Evi olarak gezilen bir ev var. Şirin bir avlusu ve avluya bakan bir balkonu bulunuyor. 

Çok sayıda turist geliyor buraya. İstenirse ev ve balkon gezilebiliyor. Biz avluyu gezmekle yetindik.

Bahçede balkonun hemen altında Juliet’in bronz bir heykeli bulunuyor. Heykelin sağ göğsünü tutmanın aşk ve şans getireceğine inanılıyor. Aşkın gücü adına:)

Ayrıca yine avluda sonsuz aşkı arayan romantik ruhlardan gelen aşk mektuplarının atıldığı bir de posta kutusu var. Her şey aşk için !

Yok ben sadece poz verdim. 🙂

Peki, bunun gerçekten Juliet’in evi olduğu doğru mu???

Derler ki:

Juliet ve Romeo gerçekte hiç var olmadılar. William Shakespeare hayatı boyunca bir kez bile Verona’yı ziyaret etmedi ve ünlü balkon aslında 20. yüzyılda eklendi. Aslında, Verona şehri, evi 1905’te Dal Capello ailesinden satın aldı. Bu soyadı, Capello ve Capuleti’ye (Juliet’in soyadı) benziyor. Bu yüzden buranın Jüliet’in evi olması kulağa hoş geliyor sanki.

Yok yok siz yine de evi veya avluyu gezin:) O coşkulu gençlerin enerjisi bulaşsın size. Her şeye değer.

Gotik Mimari Scaliger Mezarları

Verona’nın en önemli yönetici ailelerinden biri Scaliger Ailesi. 13-14. yüzyıl arasında şehri yöneten bu aile şehre pek çok eser bırakmış. Bunlar içinde en önemlilerinden biri Santa Maria Antica Kilisesi’nin avlusunda yer alan 5 adet anıt mezar. Bu mezarlar şehrin önemli insanları olan 5 farklı Lorda adanmış anıt mezarlar. Scaliger Mezarları gotik mimarinin en önde gelen yapıları arasında yer alıyor.

Castellvecchio (Eski Kale) (Scaligero Köprüsü)

Eski Kale anlamına gelen yapı 14. yüzyılda Adige nehri üstüne kırmızı tuğla ve beyaz mermerlerle inşa edilmiş. Zamanının muhteşem ve büyüleyici bir mühendislik harikası olan bu yapı, halen mimarisi ile dikkat çekiyor.

1945’te Alman birlikleri geri çekilirken bu güzel yapıyı yok etmiş. Fakat daha sonra tamamen ve aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Pietra Köprüsü

Ponte Pietra, yine Adige Nehri üzerinde bulunan bir Roma kemer köprüsüdür. 100 yılında tamamlanmış köprü Verona’daki en eski köprüdür.

Verona’dan, bu romantik şehirden veda vakti geldi…

 

 

 

 

0

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir